Dit is Maribrush in 't kort...

Maribrush is een succesvol familie-bedrijf, waarvan alle eigenaren de naam Tieman hebben voortgezet. In 2012 was het 100 jaar geleden dat Maribrush werd opgericht – ongetwijfeld ’n bijzonder moment!

Van oorsprong een Rotterdams handels- en productiebedrijf dat in 1912 werd opgericht door overgrootvader Nicolaas Tieman, hij was toen 38 jaar. In 1918 kocht hij zijn eerste bedrijfspand; de jaren daarna ontwikkelde de onderneming zich voorspoedig.

Marinus, de oudste zoon van oprichter Nicolaas Tieman, werkte samen met zijn vader en acht personeelsleden en ontwikkelde het bedrijf tot een representatieve goed lopende onderneming. De activiteiten waren aanvankelijk de productie, verkoop en export van tabakswaren met aanvullend een afdeling onderhouds- , reinigings- en schildersproducten voor de industrie.

Na de beurscrash van 1929 was de gang er volledig uit en de daarop volgende jaren waren moeizaam.De economische teruggang in de dertiger jaren en de daarop volgende oorlogsperiode stagneerden de groei.De jaren ’50 waren overgangsjaren waarin de Europese economie weer op de kaart moest worden gezet. In die periode werden nieuwe markten en producten tot ontwikkeling gebracht zoals bijvoorbeeld de doe-het-zelf industrie.

Interessant is het feit dat in die periode de bouwmarkt z'n intrede deed en ook het Amerikaanse supermarkt-concept werd geintroduceerd. Eén van die nieuwe producten was de verfroller, een uitvinding van de Canadees Norman Breakey; destijds een volledig onbekend product. Zelfs de naam verfroller bestond nog niet.

Marinus Tieman, de zoon van de oprichter, had een vooruitziende blik. Naast zijn natuurlijke belangstelling voor nieuwe producten volgde hij de vooruitlopende marktontwikkelingen in de Verenigde Staten. Daarbij werd hij aanvullend geïnformeerd en ondersteund door familieleden die eerder naar Californië en Florida waren geëmigreerd.

Hij zag duidelijk toekomst in het unieke nieuwe product verfroller voor een mogelijke aanvulling op zijn leveringsprogramma.

Later is gebleken dat zijn visie goed was en de verfroller werd dan ook een groot succes voor inmiddels zijn bedrijf. Eind jaren vijftig, begin zestiger jaren heeft hij zelfs nog, met succes, een locale verfrollerproductie ontwikkeld en in feite de verfroller in Nederland op de markt gebracht. Overigens is het product verfroller wereldwijd uitgegroeid tot een miljoenen–industrie.

Maribrush heeft door de jaren heen ’n rijke historie opgebouwd en is nog steeds in ontwikkeling.

Veel bekende industrieën in Nederland en België hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het bedrijf waarvan hierna enkele voorbeelden:

PHILIPS Vestigingen in Nederland en België – Akzo Coatings - BASF – Rijksinkoopbureau – Defensie/Koninklijke Landmacht (KL) – Defensie/Koninklijke Luchtmacht (KLu) – Fokker Vliegtuigfabrieken – Verolme Shipyards – Sikkens Lakfabrieken – DAF Automobielen (trucks) - Maatschappij voor Vliegtuigbouw Aviolanda – Van der Giessen-De Noord Shipyards (Lifeboats voor De Koninklijke Marine) - De Nederlandse Spoorwegen - Werkspoor (Stork-Werkspoor) - RDM Rotterdamsche Droogdok Maatschappij – en nog vele andere toonaangevende bedrijven.

Momenteel is Maribrush een modern bedrijf waarin inmiddels Ruud Tieman (3e generatie) samen met zijn zoon Martijn een unieke specialiteit hebben ontwikkeld in de gelicenseerde-productie van topkwaliteit verf- en coatingrollers voor de polyester- , epoxy- en polyurethaan (PU) verwerkende industrie.

De naam Maribrush is inmiddels bekend bij vele kunststofverwerkende bedrijven in Nederland, België en inmiddels ook in overige landen zowel in als buiten Europa. Veel epoxy- en polyurethaanvloeren zijn gerealiseerd met pluisvrije rollers van Maribrush.

De bedrijfsactiviteiten vinden momenteel plaats vanuit een volledig nieuwe vestiging in Nootdorp met een perfecte bereikbaarheid nabij de A12 Den Haag - Utrecht - Arhnem - Oberhausen.

Dit was Maribrush in vogelvlucht tot en na 2012, het jaar waarin het bedrijf de 100 jaar had bereikt!

Maribrush - Polytools

Fibreglass  Processing  Products

Martijn (Martin) W. Tieman